Actuacions de Millores d’Hàbitat de la Trenca a Torreribera
La Fundació Trenca ha estat otorgada per una ajuda d’ Actuacions en espècies, hàbitats i paisatges, dins de l’Actuació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022, cofinançada per el Fons Europeu Agricola de Desenvolupament Rural i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
El projecte «Actuacions de Millores d’Hàbitat de la Trenca a Torreribera» té com objectius fer actuacions dins de la finca agrícola de Torreribera, últim indret de cria de la trenca (lanius minor) per a millorar el seu hàbitat de la trenca, el control de depredadors i espècies exòtiques (visó americà) i la construcció d’una nova gàbia d’aclimatació per als polls de trenca que s’alliberen dins del projecte de conservació de l’espècie.
Dins de les actuacions de millores d’hàbitat s’han fet:
Plantacions d’arbres
A l’entorn del bassot, una bassa d’aigua on crien ocells paludícoles, s’han plantat deu tamarius (Tamarix gallica) de gran port i vuit freixes (Fraxinus angustifòlia). Amb aquesta plantació s’arbreda aquesta zona mancada d’arbres creant una nova zona on les trenques puguin nidificar. També s’han plantat tres salzes (Salix alba) a la zona de la pleta ja que és una zona bastant desarborada i creant així una nova zona on puguin nidificar ja que l’entorn és òptim però l’absència de gran arbres dificultava la seva colonització, i vuit verns (Alnus glutinosa) de tres metres d’alçada al llarg del petit canal al nord-est de la finca.
Esbrossades de marges
S’han realitzat esbrossades de marges i guarets en moments puntuals perquè la vegetació tingui poca altura i pugui ser una zona de caça adequada per a les trenques. Aquesta actuació s’ha fet en els zones pròximes on solen criar i en les zones de hacking perquè les parelles que poguessin arribar-hi i els polls de hacking poguessin disposar d’una manera més còmoda i pròxima de l’aliment. Es tracta d’una actuació repartida per la finca, i que s’ha executat en diferents zones diferents durant la primavera i l’estiu. És per aquesta raó que es tracta d’una actuació delicada i que les temporades anteriors s’ha mostrat molt efectiva per a afavorir la presència d’insecte en la zona de nidificació i campeig de les trenques.
Captures de depredadors
La garsa (pica pica) és un gran depredador d’ous i pollets de moltes espècies d’ocells. En llocs on viuen espècies molt escasses i amenaçades pot suposar un perill reial per a la supervivència d’aquestes espècies com és el cas de la Trenca (Lanius minor), espècie catalogada com en situació crítica a Catalunya. La garsa ha experimentat una explosió demogràfica molt accentuada i per això s’ha d’actuar per establir l’equilibri ecològic.
S’han capturat en total 71 exemplars.
Control de visó americà
El visó americà causa un impacte molt negatiu en els hàbitats que ocupa perquè és capaç de desplaçar, per competència, depredació o transmissió d’agents patògens, fins a provocar la seva desaparició a animals autòctons amb els quals cohabita a causa de la seva major grandària i agressivitat, així com a una elevada taxa de reproducció. S’ha estat trampejant visó amb parany homologats però malgrat els esforços no s’ha capturat cap exemplar.
I per últim s’ha construït una nova gàbia d’aclimatació per als polls de trenques criats en captivitat i que s’alliberen a la finca. S´han enderrocat les gàbies fixes antigues que es trobaven en molt mal estat i s’ha construït una nova gàbia divisible en tres seccions en un nou emplaçament triat conjuntament amb la propietat.
Aquesta gàbia es pot dividir en tres a traves de portes corredisses, dos grans amb capacitat de 12 polls cadascuna i una altra per a sis polls.
Aquesta gàbia, que està fixa a la finca tot l’any, té estructura de ferro galvanitzat, a l’interior s’han col·locat plantes per naturalitzar i donar refugi i ombra al polls i en cada porta s’ha construït una petita trapa per posar l’aliment sense necessitat d’obrir la porta amb el conseqüent perill que els polls puguin escapar-hi.